Lóverseny, mint a gazdaság motorja?


Covfefe és Serengeti Empress küzdelme a Longines Test Stakesben (fotó: Horse Racing Nation)

Mivel többnyire megrekedünk annál a kijelentésnél, hogy a versenylovak létezése rengeteg embernek ad munkát az istállószemélyzeten kívül, így arra gondoltam szemléltessük a dolgot az épp most zajló nyolc hetes saratogai versenyfesztivál példáján keresztül.

A Saratoga Racecourse (Saratoga Springs, NY) Amerika egyik legrégibb és leghíresebb pályája, mely otthont ad egy 40 napos versenysorozatnak július 11 és szeptember 2 között, ezzel mintegy 237 millió dolláros évi bevételt produkál a környező vendéglátóipari és szórakoztató egységeknek, illetve munkát ad kb.2000 embernek.
Az itteni hotelek és éttermek megközelítőleg annyit profitálnak a két hónapos meetingből, mint egy bevásárlóközpont karácsony környékén. Félelmetes, nem?
Idén júliusban az extrém szárazság miatt egy teljes versenynap elmaradt, illetve egy másikat le kellett rövidíteni felhőszakadások miatt.
A két kiesett nap több millió (!) dollár veszteséget okozott a pályának és a helyi vállalkozásoknak.
( Ez az első év, hogy az eseménysorozat nem hat és fél hétig tart, csupán egyetlen „versenymentes” nappal hetente. 2019-től két pihenőnapot kap a látogató, mivel hétfőn és kedden nincsenek futamok.)

Bizonyítandó, hogy van élet a lóversenyen kívül is, alternatív programként felmerül a „The Saratoga Performing Arts Center” látogatása, mely intézmény otthont ad nyárra a New York City Balletnek, a Philadelphia Orchestrának és helyszíne a Live Nation koncerteknek is.
Az itteni előadások teltházasak vasárnap és hétfő esténként… 

                                              (Reggeli tréning - photo: Merrill Magee Inn)

És ha már Saratoga…

Megfigyeléseim szerint az amerikai lóversenyzés igen kis százalékban jut el az európai közönséghez. Oké, oké ott is van Derby, meg „azamerikaihármaskorona” és Breeders’ Cup.
Ja meg botrány, drogok, halott lovak és nagyon gonosz emberek.

De például a saratogai Grade 1 „The Travers Stakes”-ről már csak az igazán elborult fanatikusoknak ugrik be, hogy ezt a 2000 méteres, csekély $ 1.250.000 összdíjazású futamot nyerte Arrogate 2016-ban, 13 és fél hosszal, pályarekorddal.
Kis érdekesség, hogy amikor 2015-ben American Pharoah is futott, a nyeremény 1,6 millió dollárra ugrott… ami végül Keen Ice-hoz vándorolt és a futam megkapta a „Bajnokok temetője” gúnynevet.
Kicsit szerényebb összdíjazásával ($ 1.000.000) a „Whitney Stakes” is azért még az álom kategória a legtöbb telivér tulajdonosnak.
A pénzjutalmakat tekintve a harmadik helyen a „Woodward Stakes” áll, az ő kis 750.000 dollárkájával.
Itt (a Whitneyhez hasonlóan) a háromévesek és az idősebb lovak csapnak össze. Mivel vannak ennél jobb évjárati versenyek a palettán, így nem igazán sűrűn találunk ebben a buliban háromévest – az előrejelzések alapján például idén sem valószínű a felbukkanásuk.
Egyébként ez egy igen nyughatatlan verseny: 75 éves létezése alatt három pálya adott már neki otthont és négy különböző távon futották.
2009-ben, az akkor 3 éves Rachel Alexandra történelmet írt: ő lett az első kanca, aki valaha megnyerte a színes előéletű Woodward Stakest!
 
A most szombat éjfélkor (európai idő szerint) megtekinthető Alabama Stakes (3é kancák, Gr1, 2000 méter, homok, $ 600.000) egyike azon nagyon kevés versenyeknek a világon, mely 1872 óta minden évben megrendezésre került. (https://www.nyra.com/saratoga/calendar/2019-08-17)
A dolgok mai állása szerint, az Acorn Stakest és a Coaching Club American Oakst követően ez a futam az amerikai hármas tiara (tehát a hármas korona lány megfelelője) utolsó ága.
A múltban össze vissza csereberélték a tiara ágait, de az biztosan kijelenthető, hogy 2003 óta egyik felállásban sem volt hármas nyerő.
„Bezzeg az én időmben” még az Acorn Stakes, a Mother Goose Stakes és a Coaching Club American Oaks volt a módi. Ebben az összetételben nyolc tiara nyerőt ünnepelhetett Amerika, köztük például a legendás Ruffiant!
Egyébként eddig már láthattunk néhány igazi „girlpower” G1 futamot a Saratoga Racing Meeten: Guarana (Ghostzapper) a Coaching Club American Oaksban, Concrete Rose (Twirling Candy) a Saratoga Oaksban bizonyított, Got Stormy (Get Stormy) a mének ellen is nyerni tudott a Fourstardave Handicapbe, míg személyes kedvencem, Covfefe (Into Mischief) igencsak parádés finissel nyert a Longines Test Stakesben.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések